چگونه یک کارگاه آموزشی موفق داشته باشیم؟


علاوه بر استراتژی های معمول بازاریابی، آیا تا به حال به راه های جایگزین دیگری برای علاقه مند کردن دیگران به کسب و کار خود فکر کرده اید؟ برگزاری یک کارگاه آموزشی موفق برای آموزش یک تخصص به دیگران، تنها چیزیست که برای جذب مخاطبین جدید در حوزه کاری خود نیاز دارید، علاوه بر این می توانید افراد را به همکاری دعوت کرده و با آنها ملاقات کنید.

 

کارگاه آموزشی موفق!

یک کارگاه در حقیقت ابزاری برای دستیابی به یک هدف مشترک در کسب و کار شما است؛ هدف یک کارگاه آموزش افراد است، و همینطور تشویق آنها به ایده پردازی.

حال به بررسی مراحل گام به گام در مورد چگونگی برنامه ریزی و برگزاری یک کارگاه آموزشی موفق می پردازیم.

 

تمام روز خود را برنامه ریزی کنید.

قبل از هر چیز هدف کارگاه خود را مشخص کنید. آیا هدف کارگاه شما آموزش یک مهارت خاص به افراد است؟ آیا قرار است دیگران را به تخصص خود علاقه مند کنید؟ یا به معرفی خود، کسب و کارتان و تخصصتان بپردازید و افرادی را به همکاری دعوت کنید؟

یک هدف ساده، واضح و قابل فهم را برای خود معین کنید، سپس لیستی از فعالیت هایی که قرار است در طول کارگاه آموزشی انجام دهید، یا موضوعاتی که بتوان در خصوص آنها بحث و گفتگو کرد را تهیه کنید، موضوعاتی که هر فردی با هر سطحی از معلومات و تخصص بتواند به آنها بپردازد.

کارگاه های ناموفق خسته کننده هستند، زیرا این نوع کارگاه ها زمان بسیاری را به صحبت کردن اختصاص میدهند، و البته عدم مشارکت شرکت کنندگان یکی دیگر از دلایل مهم ناموفق بودن یک کارگاه است. چند فعالیت سرگرم کننده مثل یک آزمون، پازل و یا یک بازی ساده را برنامه ریزی کنید، میتوانید یک سخنران مهمان را دعوت کنید؛ مطمین شوید که همه شرکت کنندگان حاضر هستند در این صورت مخاطب شما احساس خواهد کرد که او عضو مهمی از رویداد شماست.

 

تبلیغات و دعوت را فراموش نکیند!

یکی از ابزارهای شگفت انگیز برای تبلیغ کارگاه ها رسانه های اجتماعی هستند، شما میتوانید یک آگهی جذاب در اینستاگرام، وب سایت ها، روزنامه های محلی و یا صفحات فیس بوک (پیشنهاد میکنیم مقاله نقش شبکه‌های اجتماعی در بازاریابی چیست؟ را مطالعه کنید) منتشر کنید. این سریعترین راه برای هدف قرار دادن افرادی است که ممکن است به حوزه تخصص شما علاقه مند باشند.

حتی می توانید نظرسنجی هایی را در طی کارگاه خود برگزار کرده تا بازخورد دریافت کنید. از طریق رسانه های اجتماعی با افرادی که به حوزه فعالیت شما علاقه دارند در ارتباط باشید، در واقع با اینکار به آنها این فرصت را خواهید داد تا از آخرین رویدادها و کارگاه ها شما مطلع شوند و در صورت تمایل به شما بپیوندند.

رسانه ها کارگاه ها و رویدادها را جذاب تر جلوه می دهند، پس بنابراین به نحوی کار شما را برای تبلیغ و جذب افراد راحت تر میکنند و در واقع به نوعی برگ برنده شما خواهند بود.

 

آمادگی!

قبل از کارگاه، حرف هایی که قرار است بزنید را بنویسید و خوب تمرین کنید و نظرات اطرافیان خود را درباره فعالیت هایی که می خواهید انجام دهید بپرسید و به خوبی از نظرات آنها بهره ببرید. شاید لازم باشد قبل از کارگاه از خودتان سوالاتی را بپرسید و به آنها پاسخ دهید؛ آیا سخنرانی شما به اندازه کافی جذاب هست؟ آیا حرف های شما برای افراد حاضر در کارگاه تاثیر گذار خواهد بود؟ آیا برنامه ها و اهداف کارگاه به طور کامل مشخص هستند؟ و…

سوالاتی از این قبیل نقشه راه شما را به خوبی روشن خواهند کرد، نقاط ضعف و قوتتان را به شما یادآوری میکنند و همینطور به شما کمک میکنند تا نقاط ضعف خود را اصلاح کرده و به تقویت هر چه بیشتر نقاط قوتتان بپردازید.

در حین برگزاری کارگاه باید به نکات مهمی نیز توجه کرد؛ مثلا توصیه می شود که طول هر سخنرانی حدود ۲۰ دقیقه باشد، زیرا سخرانی طولانی مانع از مشارکت افراد حاضر در کارگاه میشود، میتوانید فعالیت ها و سوالاتی را ترتیب دهید تا مطمین شوید حاضرین با شما همراه هستند .

تصور کنید که یک سخنرانی یکنواخت و طولانی مدت و همینطور نشستن و گوش دادن برای چندین ساعت چقدر میتواند خسته کننده باشد! پس قطعا اگر مشارکت کنندگان را با خود همراه کرده و آنها را به فعالیت تشویق و ترغیب کنید، کارگاه شما سرگرم کننده تر و جذاب تر خواهد بود و در نهایت نتیجه ی بهتری حاصل خواهد شد. استفاده از پاورپوینت ها، ابزارهای الکترونیک، تصاویر و همینطور جزوات تعاملات شما را با شرکت کنندگان بیشتر کرده و به بهبود کیفیت کارگاه کمک خواهند کرد.

مطمین شوید که هر فعالیت بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه (نه بیشتر از ۴۵ دقیقه!) طول خواهد کشید، تا شرکت کنندگان با صرف یک زمان طولانی برای انجام یک فعالیت خسته نشوند.

 

افراد را درگیر کنید!

کارگاه آموزشی

هدف یک کارگاه آموزشی این است که افراد را به موضوعی و یا حیطه ای از کسب و کار علاقه مند کند، این هدف محقق نخواهد شد مگر آنکه افراد شرکت کننده با شما و در طول کارگاه مشارکت داشته باشند.

به یاد داشته باشید که بسیاری از افراد از صحبت کردن در جمع، خصوصا در بین افرادی که آنها را نمی شناسند، نفرت دارند. اگر مخاطبان شما یکدیگر را نمی شناسند، آنها را به گروه های کوچکتر تقسیم کنید، در این صورت کمتر دچار تنش خواهند شد. افرادی را با سنین و تجربیات متفاوت در هر گروه قرار دهید تا ایده های خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و از یکدیگر چیزهای جدیدی یاد بگیرند.

در نهایت باید گفت که وظیفه تسهیل گفتگوها، ترغیب افراد به مشارکت و از همه مهم تر علاقه مند کردن افراد به حیطه فعالیت خود، بر عهده شماست؛ پس از انجام آن لذت ببرید و خیلی سخت نگیرید!

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *