5 اشتباه پرخطر در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی


در این مقاله سعی دارم با 5 اشتباه در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی که گاهاً توسط بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی در شبکه‌های اجتماعی رخ می‌دهد را به شما آموزش دهم، تا شما در بازاریابی شبکه های اجتماعی خود این اشتباهات را تکرار نکنید و از این ابزار بسیار جذاب، نتیجه بخش و کم هزینه بیشترین بازگشت مالی را داشته باشید. پیشنهاد می‌کنم قبل از خواندن این مطلب، مقاله‌ی نقش شبکه‌های اجتماعی در بازاریابی چیست؟ را مطالعه کنید.

5 اشتباه در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی

نداشتن وبلاگ

اولین اشتباه در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی اگر تا به حال برای کسب و کار اینترنتی خود وبلاگ یا شبکه اجتماعی و صفحات اجتماعی ایجاد نکرده اید حتما همین امروز بعد از مطالعه این مقاله نسبت به  ساختن آن اقدام کنید. چرا که داشتن وبلاگ از اهمیت بالایی در شکل دهی هویت اجتماعی شما برخوردار است. وبلاگ نویسی نه تنها از شما یک رهبر فکری می سازد بلکه باعث غنی شدن رسانه اجتماعی شما می شود.
برندینگ اجتماعی شما به شدت به عملکرد وبلاگ نویسی شما گره خورده است و تا حد بسیار زیادی منعکس کننده هویت سازمانی شما می باشد. در دنیایی رقابتی امروز نداشتن وبلاگ به معنی قبول کردن شکست در مالکیت اجتماعی است، به این معنا که شما قبول کرده اید حرف های مهمی برای گفتن ندارید.

به روز رسانی های متناقض

یقین داشته باشید که حضور نداشتن در شبکه‌های اجتماعی به مراتب بهتر است از حضور بریده بریده و متناقض شما در شبکه های اجتماعی، چرا که مخاطب شما با دنبال کردن صفحات اجتماعی شما منتظر اخبار و اطلاعات و محتوای کسب و کار شماست. شما باید هر روز یا حداقل از شنبه تا چهارشنبه به روز رسانی داشته باشید.  و با توجه به رفتار رایج شبکه های اجتماعی‌تان، با آن همسو شده و به روزرسانی های خود را به درستی انجام دهید. مثلا در شبکه اجتماعی توییتر روزانه یک تا ده توییت ارسال کنید. اگر زمان کافی برای مدیریت شبکه‌های اجتماعی خود ندارید می توانید از ابزارهای رایجی که در اینترنت برای این کار در نظر گرفته شده استفاده کنید. با یک جستجوی ساده در گوگل می توانید رایج و جذابی را برای مدیریت شبکه های اجتماعی خود پیدا کنید.

به خاطر داشته باشید به هیچ عنوان برای شروع چند شبکه اجتماعی همزمان ایجاد نکنید. چرا که باعث میشود به هیچ یک از آنها به درستی نرسیده و موفق نخواهید شد. داشتن یک صفحه اجتماعی فعال بهتر است از ده صفحه اجتماعی نیمه فعال یا غیر فعال.

به اشتراک گذاری های بدون تفکر

شما باید در مورد آنچه که منتشر می کنید دقت کافی را به عمل بیاورید و ازاشتراک گذاری محتواهای بی‌جهت، بی فکر و بدون موضوع اجتناب کنید. در پست گذاری‌های خود خلاقیت به خرج دهید. از هشتگ‌های مناسبی استفاده کنید که متناسب با نوع خدمات شما باشند هشتگ هایی که راه حل ارائه بدهند الهام بخش باشند یا به مخاطبین شما انگیزه بدهند. پیشنهاد میکنم مقاله قوانین استفاده از هشتگ را مطالعه کنید.

شخصیت مخاطبین خود را بشناسید

کسانی که شبکه‌های اجتماعی شما را دنبال می کنند، خریدارانی بالقوه هستند که این موضوع را در محتواگذاری و مدیریت شبکه‌های اجتماعی خود جدی بگیرید.  آنها مردمی هستند که شما می‌خواهید با آنها ارتباط برقرار کنید، درباره علاقه مندی‌ها و خواسته‌های حرفه‌ای آنها فکر کنید و براساس نیاز آنها کالا و خدمات خود را به آن‌ها بفروشید.  شناخت مخاطبین کار آنچنان دشواری نیست شما به سادگی فقط با نگاهی به مشتریان همکاران و دوستان خود می‌توانید شخصیت مخاطبین خود را بشناسید.

شوخی ضعیف یا زمان نامناسب

پنجمین اشتباه در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی این است که هرگز احساس نکنید آن چیزی که برای شما خنده‌دار و جذاب است برای مخاطبین شما هم جذاب باشد. یک شوخی نابجا می‌تواند علاوه بر صدمه‌ای که  ممکن است به برند شما بزنند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. سعی کنید قبل از اینکه مطلبی را بنویسید کاملاً در مورد آن فکر کنید، سپس آن را منتشر کنید. یک شوخی نابجا و یا مطلبی در زمان نامناسب ممکن است باعث بازخوردها و شکایت های منفی بسیاری در رسانه‌های اجتماعی شما بشود و مشکلاتی را به وجود بیاورد.

 

حالا وقت آن شده که مقاله 8 تکنیک ساده برای سئو اینستاگرام  را مطالعه کنید

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *